Recepten

Wij hebben samen 4 verschillende recepten uitgezocht die onszelf erg lekker lijden. Deze gerechten houden alle vier rekening met de 10 tips om de schijf van 5 beter na te leven. Enjoy ! 

Recept 1. 

Sperzie bonen met witte rijst en Ei 

Overige informatie

• 2 personen
• 30+ minuten
• hoofdgerecht 
Ingrediënten
• 150 gram zilvervliesrijst
• 3 bosuitjes
• 1 rode peper
• 1 teentje knoflook
• 400 gram sperziebonen
• 2 eetlepels olie
• 2 eieren
• 2 eetlepels ongezouten pinda's
• 2 takjes peterselie
Bereiding
1. Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
2. Maak de bosuitjes, de peper en de knoflook schoon en snijd dit klein.
3. Maak de sperziebonen schoon en breek ze eenmaal. Kook de sperziebonen in ca. 10 minuten beetgaar.
4. Fruit de bosui met de knoflook en de peper in de olie zacht.
5. Bak de eieren in een koekenpan met een anti aanbakbodem.
6. Meng de helft van het uienmengsel door de gare rijst.
7. Was de peterselie en knip het klein.
8. Hak de pinda's heel fijn.
9. Giet de sperziebonen af en meng de rest van het uienmengsel en de peterselie er door.
10. Strooi de gehakte pinda's over de sperziebonen en geef er de rijst en de gebakken eieren bij.

Recept 2. 

Couscous met zalm, sinasappel en yoghurt 

Overige informatie 

2 personen
• 15-30 minuten
• hoofdgerecht
Ingrediënten
• ¼ groentebouillontablet met minder zout
• 250 gram zalmfilet
• 120 gram volkoren couscous
• 1 sinaasappel
• 8 takjes koriander
• 4 eetlepels halfvolle yoghurt
Bereiding
1. Breng 250 ml water met het stukje bouillontablet aan de kook.
2. Snijd de zalm in repen.
3. Neem de bouillon van het vuur en leg de zalm er in. Laat de zalm in 8 minuten gaar worden.
4. Breng 200 ml water aan de kook. Giet het water over de couscous en laat het afgedekt 10 minuten wellen.
5. Boen de siaasappel goed schoon en rasp wat van de schil.
6. Schil de sinaasappel dik en snijd hem in plakken. Snijd de plakken sinaasappel in blokjes en vang het sap op.
7. Was de koriander en knip de blaadjes klein.
8. Meng de sinaasappel, het sap, de geraspte schil, de koriander en de yoghurt door de couscous. Maak op smaak met peper.
9. Verdeel de couscous over 2 borden en leg de repen zalm er op.

Recept 3.

Pompoen soep met stukjes gember

Overige informatie 

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • voorgerecht, lunch


Ingrediënten
• 1 schijf pompoen (ca. 200 gram)
• 1 kleine ui
• stukje gember (grootte van ½ duim)
• 1 eetlepel olie
• ¼ (groente)bouillontablet met minder zout
• ½ bruine boterham
• 1 perssinaasappel
• peper
• kaneel
Bereiding
1. Was het stuk pompoen en verwijder draden en pitten. Snijd het stuk pompoen in blokjes.
2. Pel de ui en snijd hem klein.
3. Schil het stuk gember. Snijd van het stuk gember 2 plakjes af. Rasp de rest fijn.
4. Fruit de ui met de stukjes gember in een halve eetlepel olie glazig.
5. Voeg de blokjes pompoen toe met 200 ml water en het stukje bouillontablet. Kook de pompoen in 15 minuten gaar.
6. Snijd het brood in kleine blokjes en schep de geraspte gember er door. Verwarm de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin de broodblokjes lichtbruin.
7. Pers de sinaasappel uit.
8. Pureer de soep met een staafmixer en giet de puree door een zeef in een pan. Verdun de soep met het sinaasappelsap en breng weer aan de kook. Maak de soep op smaak met peper.
9. Verdeel de soep over 2 borden. Garneer met de gembercroutons en strooi er een beetje kaneel over.

Recept 4. 

Stukjes aardappelen met venkel 

Overige informatie

• 2 personen• 15-30 minuten
• hoofdgerecht
Ingrediënten
• 6 aardappelen
• 2 venkelknollen
• 1 tomaat
• 1 eetlepel (olijf)olie
• peper, paprikapoeder
• 2 tartaartjes
• 2 eetlepels vloeibare margarine
Bereiding
1. Schil de aardappelen. Kook de aardappelen in een bodempje water met een deksel op de pan in ca. 20 minuten gaar.
2. Maak de venkel schoon, verwijder de onderste schijf en de steel. Bewaar het venkelgroen. Snijd de venkel in dunne plakken.
3. Was de tomaat en snijd hem in blokjes.
4. Verwarm de olie in een braadpan en bak hierin de venkel kort. Bak de tomaat even mee.
5. Strooi er peper en paprikapoeder over.
6. Schenk 100 ml water bij de venkel. Stoof de groente in 10 minuten gaar.
7. Bestrooi de tartaartjes met peper en bak ze in de margarine in ca. 6 minuten bruin.
8. Strooi het klein geknipte venkelgroen over de groente en geef er een tartaartje en aardappelen bij.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb